Lundarna och oljan

En superb jungfruolja

Vår olivolja, Manaki Gold, är en kallpressad, ekologisk extra jungfruolja certifierad enligt EUs regler för ekologiska livsmedel.

Bioskylt

Kallpressad, extra jungfruolja är helt naturlig – och fantastiskt nyttig – pressad råsaft från olivfrukten. Man pressar hela oliven, alltså både fruktköttet och kärnan. Även kärnan innehåller nämligen olja, och också mycket smak.
Extra jungfruolja framställs helt utan hjälp från kemikalier eller värmebehandling, till skillnad från de flesta andra oljor utvunna från frukter eller fröer. »Extra jungfrulig« (eller »extra virgin«) får olivoljan heta om dess syrahalt håller sig på högst 0,8%. Manaki Golds syrahalt varierar något från år till år men överstiger sällan 0,5%.

Vår olivolja är så kallad »monovarietal«, dvs. den innehåller endast olja från en sorts oliver, Manaki. Det är mycket vanligt att oljeproducenter blandar olika sorters olivoljor för att få bra smak och balans, men vi tycker att Manaki är helt perfekt som den är. Du kan jämföra vår olivolja med en whisky – Manaki Gold är utan tvekan en Single Malt.
Manakiolja kännetecknas av sin doft av nyklippt gräs och sin ljuvligt grönskimrande färg. Smaken är mild och rund, perfekt balanserad. Vissa känner en eftersmak av kronärtskocka.

Olivolja är en färskvara. Till skillnad från vin tappar den i kvalitet om den lagras. Olivoljans fiender är värme, syre och dagsljus. Därför ska den förvaras mörkt och svalt, dock ej i kylskåp. En öppnad flaska börjar tappa smak redan efter några månader. Passa på att njuta när flaskan är nyöppnad! Och glöm inte att insupa den ljuvliga doften från olivoljan när du skruvar av korken för första gången.

Bli fadder till ett olivträd i Grekland