Lundarna och oljan

Trädvård och skörd

Olivträd är ett av de tåligaste träd som finns på vår planet. De kan bli flera tusen år gamla. Men för att bli så gamla, må bra och ge god olivskörd år efter år måste de tas väl om hand.

Under tidig vår, ett par månader innan de blommar, beskär vi träden försiktigt. Vi beskär så att så mycket ljus och solsken som möjligt når så många grenar som möjligt – detta för att oliverna ska mogna samtidigt.

I Grekland måste olivträd bevattnas för att må riktigt bra. Får de inget vatten ger de mager skörd. Får de för mycket vatten blir oliverna vattniga och smaklösa. Våra olivträd bevattnas – inte för mycket och inte för lite, utan precis lagom så att varje träd ger oss bästa möjliga skörd.

Våra oliver plockas för hand, från ett träd i taget. Först läggs stora, mjuka nät på marken under trädet. Sedan står man på stegar och plockar oliverna med en slags skopa som liknar den vi i Sverige plockar lingon med.
Det är viktigt att man skördar försiktigt så att oliverna inte skadas. Skulle de skadas startar genast en oxidationsprocess som gör att oljans syrahalt höjs och man får en olja av sämre kvalitet. Av samma anledning skickas oliverna till pressen samma dag som de skördas.

Olivskord

Olivplock

 

Bli fadder till ett olivträd i Grekland